Wednesday, 17 June 2015

This how it started.....

             For me cooking is as good as any art. It need practice , rhythm , dedication and of-course love for cooking to make that perfect dish.
I inherit my cooking skills from my mother. She is a old school and theee best at cooking authentic Indian recipes. And I am trying my best to be like her. 
I enjoy cooking like anything, it lightens my mood , and when I see the joy on others faces while eating what I have cooked , it gives me immense satisfaction.
My ideal kitchen katha starts with a nice old songs. And I believe that cooking is similar to composing any melodious song. Composed with all best ingredients, rhythm of spoons and ladle, here I present my first recipe : Puran Poli. 
 Puran Poli come under Maharashtra cousin. It is festive dish in Maharashtra; cooked especially on auspicious occasions. It is really easy to cook and one of my favorites. So friends, lets say  'Kuch meetha hojaye' and start making puran poli :
Cuisine : Maharashtrian
Preparation Time : 30 minutes
Cooking time : 40 minutes
Servings : 3
Main Ingredients : 
  • Bengal gram split (chana dal)        1  cups
  • Jaggery (gul) grated                         1 cups 
  • Green cardamom powder              1/2 teaspoon
  • Nutmeg powder                                a pinch 
  • Wheat Flour                                       1  cups
  • Salt                                                    a pinch
  • Oil / Ghee                                      1 Tbl. Spoon
Method
  • Boil chana dal. Drain the water once boiled properly. 
  • In a pan add the drained dal, grated jaggery
    (you can use sugar instead of jaggery), cardamom powder and nutmeg powder and mix it well and cook untill it mixes well with each other.(Stir occasionally) It should become a soft and dry (not too dry) mixture. Remove and cool. 
  • Grind the mixture well to make a soft stuffing.
  • Make a dough of Maida by adding salt and water. Add 1 tbl. spoon oil or ghee to make a dough soft enough.
  • Take a small portion of dough and roll into ball. Stuff the misture into it and seal it well.
  • Roll these stuffed balls into parathas.
  • Heat a tawa/pan and cook puran poli until its done. (Don't hesitate to use enough oil / ghee while cooking, diet some other day ;) )
  • Serve with warm milk and ghee.


No comments:

Post a Comment